__malo drugačija mama!__

Multipla skleroza je dio mene.Jako sam drugačija.Ali sam u prvom redu mama.ZVIR je to opaka.Al ne ujeda.Na Allaha me, zbog slabosti moje, a Snage Njegove...zbog prolaznosti moje, a Vječnosti Njegove , podsjeća.


18.02.2012.

Uz dužno poštovanje prema prosvjetnim radnicima

Ima jedna  priča o čovjeku koji je bio vrlo ...čudan. Nije volio svoga komšiju. Dobio je priliku da mu se ostvare sve želje, ali što god poželi, da komšija dobije duplo. Pristao je , ne bi li zadovoljio ponajprije potrebe. Onda želje. Onda pohlepu. Gledajući kako njegovo dobro raste, bio je sretan. Ali ga je užasno smetalo što komšijino dobro raste duplo više.

Tako je jednog dana, kad mu je već bilo predobro, poželio da ostane slijep na jedno oko, samo zato da bi komšija ostao slijep na oba...

Uz dužno poštovanje prema prosvjetnim radnicima, pogotovo prema iznimkama iz mase ovih bezobzirnih današnjih "primjeraka", ova me priča još od prošle godine asocira na ove vaše štrajkove i potražnje prava preko leđa djece i roditelja. Mislili ste da ćete roditelje, koristeći djecu, natjerati da vas podrže ?

"A šta bi bilo roditeljima da stanu uz nas ? Kada će već jednom to učiniti ? "

Onda kad budete dostojni toga. Kad vam ne budemo trebali samo za ostvarenje vaših potraživanja, već kao ravnopravni partneri koje uvažavate u svakom smislu, pa i onda kada vam govorimo OVO. Jer, mi vas uvažavamo, iako su nam mišljenja suprotna.

Pravda se ne postiže čineći nepravdu drugome.

Naša djeca zbog njihovih igara na slijepo, propuštaju upisne rokove.

Od izjava tipa "nije nama zbog povećanja plaće, nego zato što su drugi dobili komad kolača, a mi nismo", do "odgajamo vam djecu koju nam šaljete svakakvu" , i ono famozno i jadno "ukinite potpuno škole, šta će nam obrazovanje" lupetanje ako im se netko usprotivi  , povraća mi se !

Postoje sistemi , put za podržavanje i rušenje sistema.

Tko god želi da se bori za prava koja misli da ima, neka to i čini, ali ne ugnjetavanjem i oštećujući druge !

Uz čast iznimkama, koje su ostale dosljedne moralu i etici ove divne profesije, zaista su pojedinci srozali nivo vrijednosti ovog zanimanja.

"Čistaćice imaju veće plaće od nas "- jedna od izjava. Koje čistaćice ? Pa, budite i vi onda TE čistaćice !

"Nismo se valjda školovali dok su drugi zabušavali,( oni su uvijek  bili i ostali vrijedniji od svih drugih profesija ) zato da nas danas ponižavaju ovakvim platama "- ...ccc...Kunem se da znam  (ne jednu ) osobu )koja godinama radi u školi, 'odgaja' djecu , samo sa srednjom školom. Ništa više od većine nas. Pa šta i da je fakultet ? Prošla su vremena kad je to bio nivo dostižan samo  rijetkima. Sad mnoge od tih čistaćica koje navode za primjer plaće, imaju fakultete. I sretne su da imaju bilo kakav posao.Šta hoće reći s tim 'čistaćica' ?? Niža vrsta ?  Radnici u tvornicama ostali su bez ičega, u Travniku rade u tvornici "Borac" pet mjeseci bez plaće...a moraju djecu slati u školu i obezbjediti im sredstva za produženje nastave zbog štrajka!

Nije vam sama titula, dragi prosvjetitelji, donijela  da uistinu to i budete. Definitivno nam djecu učite bezobzirnosti i tome da nije bitno sredstvo do cilja !

Način na koji svojim govorom i ponašanjem ponižavaju roditelje i djecu je niži od  neljudskog.

NE SVI, kažem za mnoge od njih. I oni bi više i bolje.

I mi bi, dragi nastavnici, više i bolje !

 "Trpimo huligane, udaraju nas, pljuju nas ..." Da, žao mi je, istina je to. Učenika ima svakakvih. Znamo, jer ih i naša djeca trpe. Ona ista koja sad trebaju propustiti upisne rokove, pa upisati šta im ostane, iako su osam godina, ili dvanaest godina, bili odlični i uzorni učenici. Jer bi vi nešto bolje.

Roditelji se boje reagirati i pobuniti, jer nikada nisu jedinstveni, pa strahuju da će djeca ispaštati od učitelja i nastavnika zbog njihove reakcije na štrajkove ... Toliko o tome da su učitelji drugi roditelji ( čast iznimkama ), iako bi trebali biti.Da, kažnjavali bi djecu zbog stavova roditelja, nije mi se jednom desilo ! Ali bez efekta, eto...Meni je važnije naučiti djecu da budu Ljudi, nego oni koji ugnjetavaju, ili pristaju da budu ugnjetavani.

E, sad... Ja mislim da bismo mi, poučeni njima, trebali pozvati na generalni štrajk učenika u periodu kada treba biti raspust ( osim nadoknade zbog vremenskih nepogoda ). Svi ! Pa neka oni odrađuju svoje. Rušit će učenike ? Davati neopravdane ? Da vidimo kome i kako će opravdati svoj takav rad. Mi smo im dozvolili da misle da su takva sila, da to mogu činiti bez posljedica .

Ni slučajno da mi se niko ovdje nije svađao ili vrijeđao druge, molim vas !

Budite konstruktivni ili brišem komentare, radi mira u kući.

Ja sam sve što mislite o meni, dragi prosvjetari ( "pa i mi radimo preko raspusta"), i ne zanima me šta ljudi koji su spremni na ovako prljave igre misle o meni !

Nadam se da mi se prijateljice nastavnice neće naljutiti, ja ih svejedno volim i svejedno pozivam na kontraštrajk ! Jer...tako nas uče svojim primjerom .:))

__malo drugačija mama!__

MOJI LINKOVI

She wakes up early in the morning with a smile
And she holds my head up high
Don’t you ever let anybody put you down
Cos you are my little angel


Then she makes something warm for me to drink
Cos it’s cold out there, she thinks
Then she walks me to school, Yes I aint no fool
I just think my Mom is amazing


BRIDGE/CHORUS
She makes me feel
Like I can do anything
and when she’s with me
there’s no where else, I’d rather be…


After School, she’s waiting by the gate
I’m so happy that I just can’t wait
To get home to tell her how my day went
And eat the yummy food, only my Mom makes


Then I wind her up cos I don’t wanna bath
And we run around the house with a laugh
No matter what I say, she gets her way
I think my Mom is amazing


BRIDGE/CHORUS


Then I wake up in the morning, she’s not there
And I realize she never was
And I’m still here in this lonely orphanage
With so many just like me


And as my dreams begin to fade
I try hard to look forward to my day
But there’s a pain in my heart that’s a craving
How I wish I had a Mom that’s amazing
Would be amazing*(MS) je kronična neurološka bolest središnjeg živčanog sustava koji se sastoji od dva dijela: mozga i leđne moždine. Funkcija ovog sustava ovisi o stalnom i dovoljnom tijeku živčanih impulsa što osigurava normalno funkcioniranje cijelog orgRasprostranjenost MSanizma. Većini bolesnika znaci MS-e javljaju se između 20.-te i 45.-te godine života, bolest se rijetko otkrije u dobi prije 15.-te, a njezin nastup nakon 55.-te godine je izuzetan. Žene obolijevaju dvaputa češće od muškaraca. Učestalost bolesti varira u različitim krajevima svijeta, pa čak i unutar jedne zemlje. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku.

Unutar mozga i leđne moždine MS zahvaća aksone, dugačke produžetke živčane stanice koji povezuju različite dijelove živčanog sustava, prenoseći informacije između mozga i ciljnih organa, kao primjerice noge, oči itd.
AksonAksoni variraju u svojoj dužini od nekoliko centimetara do nekoliko desetaka centimetara, a okruženi su zaštitnom, izolirajućom ovojnicom, koja se naziva mijelin. Ta je ovojnica bjelkaste boje i građena je od tkiva koje sadržava masnoće i bjelančevine, a omogućava brzo, ravnomjerno i efikasno prenošenje živčanih impulsa duž aksona .
U MS-i pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju, te se zbog toga ona smatra upalnomOštećeni akson, demijelinizacijskom bolešću.Kad je određeni dio mijelinske ovojnice upaljen i oštećen, prenošenje impulsa kroz akson je poremećeno, usporeno, isprekidano zbog čega poruke iz mozga dolaze na cilj sa zakašnjenjem, pogrešno ili ih uopće nema.
Sve donedavno, istraživanja ove bolesti bila su primarno fokusirana na gubitak mijelina. Današnja istraživanja pokazuju da i sam akson može biti ozlijeđen. Ovo otkriće omogućava istraživačima pronalaženje novih metoda u liječenju MS-e, kao što je primjerice primjena lijekova koji sprečavaju smrt živčane stanice i usporavaju ili čak prekidaju napredovanje (progresiju) bolesti.

Manje promjene koje zahvaćaju mijelinsku ovojnicu usporavaju provođenje živčanih impulsa i obično ne uzrokuju nastanak simptoma, ali se smatra da su odgovorne za nastanak opće slabosti na koju se često bolesnici žale.

Opisane promjene mijelinske ovojnice uzrokuju nastanak simptoma MS-e kao što su npr. slabost ili trnjenje ruke ili noge, ili pak smetnje vida. Na isti način može u aksonima nastati ”kratak spoj” što će uzrokovati nastanak različitih, čudnih senzacija (npr. iskrice ili bljeskovi u vidnom polju), pa čak i osjeta boli. Iz ovog proizlazi da simptomi MS-e ovise o mjestu zahvaćanja i jakosti upale mijelinske ovojnice aksona. To je razlog zbog čega su simptomi MS-e toliko različiti i zašto ih je teško predvidjeti. Budući da mozak i leđna moždina imaju velik rezervni kapacitet, mnoga područja upale mijelinske ovojnice neće dati nikakvih simptoma. Na mjestima nestanka mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza, plak ili lezij

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
173737

Powered by Blogger.ba