__malo drugačija mama!__

Multipla skleroza je dio mene.Jako sam drugačija.Ali sam u prvom redu mama.ZVIR je to opaka.Al ne ujeda.Na Allaha me, zbog slabosti moje, a Snage Njegove...zbog prolaznosti moje, a Vječnosti Njegove , podsjeća.


30.03.2012.

Mora i ona, huda, jesti !

Došlo vrijeme da nahranim zvijer.

Ona je tako privržena meni, da ne jede nikog osim mene. Jednostavno sam najukusnija. Ovaj put gubim ravnotežu i ne mogu govoriti kako treba. Nekad mi se otčepi glas, a nekad nešto frfljam, uz to ne znam šta sam htjela reći, ili kažem jednu riječ koja nema veze s onim što sam , ustvari, htjela.

Djeca se igraju, žive, treniraju...

Svi nesmetano žive svoj život i zahvalna sam Allahu na tome. Mogu kopkati cvijetnjak i činim to, pomalo, svaki dan. Mogu se brinuti za domaćinstvo. Pokretna sam, vidim, čujem. Sretna sam zbog toga i zahvalna sam Allahu da nije gore.

Zaista ne bih voljela svojoj djeci biti okov oko vrata ! Nitko to ne bi volio... Nadam se da me Allah neće iskušati s tim stanjem, da njima onemogućim slobodu i živote, jer bi morali hizmetiti meni. Ne bi nitko drugi, sigurno. Opet bi sve palo na leđa moje divne kćerkice, koja sad ima malu maturu i sprema se polahko za svijet odraslih.

Ma, odrasla je ona odavno. Možda sam za to kriva, a možda zaslužna, ne znam. Samo znam da bih voljela da je više bila dijete...

Ovi moji muški ne zarezuju plaho. Oni valjda imaju neki kod u glavama koji im ne dozvoljava da to dublje razumiju. Večina našeg zajedničkog vremena svodi se na : "Moooolim te sine...", no oni su jednostavno - djeca. Pubertetlije. Njihova krv, hvala Svemoćnom, ne zna šta znači nemoć.

Voljela bih, dok sam živa, da budem od koristi a ne od zahmeta. Kao i svaki  drugi insan.

Nadam se da će i ova faza ubrzo proći, jer mi ide na živce kad jedva pogodim šećer i šalicu kahve da nekako onda pogodim usta. Ruka me ne sluša najbolje na kratke relacije :D

Možda je to samo znak za preusmjeravanje, ili da je vrijeme za duže puteve, one na većoj distanci ?

Želim svako dobro svima vama, koji  možda u panici ili strahu googlate tražeći odgovore na pitanje  šta je to multipla skleroza. Neprijatelj je manje strašan kad ga upoznamo. I kad ga, kao prisutnog, prihvatimo i naučimo s njim živjeti.

__malo drugačija mama!__

MOJI LINKOVI

She wakes up early in the morning with a smile
And she holds my head up high
Don’t you ever let anybody put you down
Cos you are my little angel


Then she makes something warm for me to drink
Cos it’s cold out there, she thinks
Then she walks me to school, Yes I aint no fool
I just think my Mom is amazing


BRIDGE/CHORUS
She makes me feel
Like I can do anything
and when she’s with me
there’s no where else, I’d rather be…


After School, she’s waiting by the gate
I’m so happy that I just can’t wait
To get home to tell her how my day went
And eat the yummy food, only my Mom makes


Then I wind her up cos I don’t wanna bath
And we run around the house with a laugh
No matter what I say, she gets her way
I think my Mom is amazing


BRIDGE/CHORUS


Then I wake up in the morning, she’s not there
And I realize she never was
And I’m still here in this lonely orphanage
With so many just like me


And as my dreams begin to fade
I try hard to look forward to my day
But there’s a pain in my heart that’s a craving
How I wish I had a Mom that’s amazing
Would be amazing*(MS) je kronična neurološka bolest središnjeg živčanog sustava koji se sastoji od dva dijela: mozga i leđne moždine. Funkcija ovog sustava ovisi o stalnom i dovoljnom tijeku živčanih impulsa što osigurava normalno funkcioniranje cijelog orgRasprostranjenost MSanizma. Većini bolesnika znaci MS-e javljaju se između 20.-te i 45.-te godine života, bolest se rijetko otkrije u dobi prije 15.-te, a njezin nastup nakon 55.-te godine je izuzetan. Žene obolijevaju dvaputa češće od muškaraca. Učestalost bolesti varira u različitim krajevima svijeta, pa čak i unutar jedne zemlje. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku.

Unutar mozga i leđne moždine MS zahvaća aksone, dugačke produžetke živčane stanice koji povezuju različite dijelove živčanog sustava, prenoseći informacije između mozga i ciljnih organa, kao primjerice noge, oči itd.
AksonAksoni variraju u svojoj dužini od nekoliko centimetara do nekoliko desetaka centimetara, a okruženi su zaštitnom, izolirajućom ovojnicom, koja se naziva mijelin. Ta je ovojnica bjelkaste boje i građena je od tkiva koje sadržava masnoće i bjelančevine, a omogućava brzo, ravnomjerno i efikasno prenošenje živčanih impulsa duž aksona .
U MS-i pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju, te se zbog toga ona smatra upalnomOštećeni akson, demijelinizacijskom bolešću.Kad je određeni dio mijelinske ovojnice upaljen i oštećen, prenošenje impulsa kroz akson je poremećeno, usporeno, isprekidano zbog čega poruke iz mozga dolaze na cilj sa zakašnjenjem, pogrešno ili ih uopće nema.
Sve donedavno, istraživanja ove bolesti bila su primarno fokusirana na gubitak mijelina. Današnja istraživanja pokazuju da i sam akson može biti ozlijeđen. Ovo otkriće omogućava istraživačima pronalaženje novih metoda u liječenju MS-e, kao što je primjerice primjena lijekova koji sprečavaju smrt živčane stanice i usporavaju ili čak prekidaju napredovanje (progresiju) bolesti.

Manje promjene koje zahvaćaju mijelinsku ovojnicu usporavaju provođenje živčanih impulsa i obično ne uzrokuju nastanak simptoma, ali se smatra da su odgovorne za nastanak opće slabosti na koju se često bolesnici žale.

Opisane promjene mijelinske ovojnice uzrokuju nastanak simptoma MS-e kao što su npr. slabost ili trnjenje ruke ili noge, ili pak smetnje vida. Na isti način može u aksonima nastati ”kratak spoj” što će uzrokovati nastanak različitih, čudnih senzacija (npr. iskrice ili bljeskovi u vidnom polju), pa čak i osjeta boli. Iz ovog proizlazi da simptomi MS-e ovise o mjestu zahvaćanja i jakosti upale mijelinske ovojnice aksona. To je razlog zbog čega su simptomi MS-e toliko različiti i zašto ih je teško predvidjeti. Budući da mozak i leđna moždina imaju velik rezervni kapacitet, mnoga područja upale mijelinske ovojnice neće dati nikakvih simptoma. Na mjestima nestanka mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza, plak ili lezij

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
173744

Powered by Blogger.ba