__malo drugačija mama!__

Multipla skleroza je dio mene.Jako sam drugačija.Ali sam u prvom redu mama.ZVIR je to opaka.Al ne ujeda.Na Allaha me, zbog slabosti moje, a Snage Njegove...zbog prolaznosti moje, a Vječnosti Njegove , podsjeća.


11.02.2013.

To nije nikakvo čudo, osim ako je Istina čudo postala

Kad ti kažu da imaš multiplu sklerozu, to najprije zvuči kao da ti je neka teta došla malo u posjetu. To, kažu, nije nešto od čega se umire. Kao da ne zna svaki insan da se umire samo od smrti...

Poslije saznaš šta bi te sve moglo zadesiti i uspaničiš se, ali onda mjesto panike zauzme nada da neće baš tebe takvo stanje snaći.

Ko želi biti biljka, koja nikome ne ukrašava, već svakom narušava kvalitetu života??

Mi smo svi ljudi, kao i oni koji su zdravi. Imamo jednake strahove, želje i nade. Ali, s dijagnozom to nestaje. Ne zato jer je nestalo, nego zato što znamo da se na Mjesecu ne živi, pa se tako i pomirimo sa ograničenjima.

Međutim... Iako kažu da lijeka nema, ja tvrdim da ima. Ima, sigurno. Samo ga treba potražiti u pravoj "apoteci".

Često me pitaju oboljeli od ove zvjeri, šta ja koristim. Čime se liječim, pa sam tako dobro, tako aktivna, tako angažirana na raznim poljima...
Ne koristim ništa osim dove i oslonca na Uzvišenog Allaha.
No, to je Milost Njegova, koju On daje kome On hoće, i neprestano se zahvaljujem Gospodaru da je meni tu Milost podario, pa znam u svakom trenutku da Ga se ni sjetiti ne bih mogla, da mi nije On dao da Ga se sjećam, a onda mi za to još i nagradu obećao.

Kad ljudima kažeš: "Imat ćeš nagradu!" , to im zvuči kao nešto daleko, nešto na onom svijetu, nama nedokučivo za života. A nagrada jeste tamo, no ne izostaje ni ovdje. To može potvrditi svako ko se imao čast naći u zagrljaju ove lijepe vjere.

Jednom sam dovila da mi Allah vrati vid. Jedino On mi ga je i dao, i Jedini On ga može ponovo dati, nakon što je nestajao. Nisam sumnjala da može, niti da hoće. Ni sekunde. I ta nada me drži sve ove godine, jer kako god se vratio vid, Voljom Njegovom, znam da može i sve drugo. Za Njega ne postoji teško i nemoguće. Do mene je.
Tako...iskusila sam mali djelić ovoga o čemu čovjek govori. To nisu nikakvi trikovi ni magija. Ne, to je Allahova Riječ i Njegova Milost, a sva snaga i moć su samo kod Njega, i mimo Njega ne može biti ni jednoga, ni drugoga.

Voljela bih da ljudi koji, čitajući ovo, odmahuju rukom kao na "još jednu priču vjerskog fanatika", bar na trenutak osjete i spoznaju istinu. No, ne može ni to bez Volje i Milosti Gospodara, o kojima smo svi ovisni. Da je na mene računat, ja bih davno "pukla glavom priko svita", ali... onaj ko za Zaštitnika i Pomagača uzme Allaha Uzvišenog, neće biti ostavljen i napušten, ni kad sam sebe ostavi i napusti. Golemo je to.

Ovo je istina!

__malo drugačija mama!__

MOJI LINKOVI

She wakes up early in the morning with a smile
And she holds my head up high
Don’t you ever let anybody put you down
Cos you are my little angel


Then she makes something warm for me to drink
Cos it’s cold out there, she thinks
Then she walks me to school, Yes I aint no fool
I just think my Mom is amazing


BRIDGE/CHORUS
She makes me feel
Like I can do anything
and when she’s with me
there’s no where else, I’d rather be…


After School, she’s waiting by the gate
I’m so happy that I just can’t wait
To get home to tell her how my day went
And eat the yummy food, only my Mom makes


Then I wind her up cos I don’t wanna bath
And we run around the house with a laugh
No matter what I say, she gets her way
I think my Mom is amazing


BRIDGE/CHORUS


Then I wake up in the morning, she’s not there
And I realize she never was
And I’m still here in this lonely orphanage
With so many just like me


And as my dreams begin to fade
I try hard to look forward to my day
But there’s a pain in my heart that’s a craving
How I wish I had a Mom that’s amazing
Would be amazing*(MS) je kronična neurološka bolest središnjeg živčanog sustava koji se sastoji od dva dijela: mozga i leđne moždine. Funkcija ovog sustava ovisi o stalnom i dovoljnom tijeku živčanih impulsa što osigurava normalno funkcioniranje cijelog orgRasprostranjenost MSanizma. Većini bolesnika znaci MS-e javljaju se između 20.-te i 45.-te godine života, bolest se rijetko otkrije u dobi prije 15.-te, a njezin nastup nakon 55.-te godine je izuzetan. Žene obolijevaju dvaputa češće od muškaraca. Učestalost bolesti varira u različitim krajevima svijeta, pa čak i unutar jedne zemlje. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku.

Unutar mozga i leđne moždine MS zahvaća aksone, dugačke produžetke živčane stanice koji povezuju različite dijelove živčanog sustava, prenoseći informacije između mozga i ciljnih organa, kao primjerice noge, oči itd.
AksonAksoni variraju u svojoj dužini od nekoliko centimetara do nekoliko desetaka centimetara, a okruženi su zaštitnom, izolirajućom ovojnicom, koja se naziva mijelin. Ta je ovojnica bjelkaste boje i građena je od tkiva koje sadržava masnoće i bjelančevine, a omogućava brzo, ravnomjerno i efikasno prenošenje živčanih impulsa duž aksona .
U MS-i pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju, te se zbog toga ona smatra upalnomOštećeni akson, demijelinizacijskom bolešću.Kad je određeni dio mijelinske ovojnice upaljen i oštećen, prenošenje impulsa kroz akson je poremećeno, usporeno, isprekidano zbog čega poruke iz mozga dolaze na cilj sa zakašnjenjem, pogrešno ili ih uopće nema.
Sve donedavno, istraživanja ove bolesti bila su primarno fokusirana na gubitak mijelina. Današnja istraživanja pokazuju da i sam akson može biti ozlijeđen. Ovo otkriće omogućava istraživačima pronalaženje novih metoda u liječenju MS-e, kao što je primjerice primjena lijekova koji sprečavaju smrt živčane stanice i usporavaju ili čak prekidaju napredovanje (progresiju) bolesti.

Manje promjene koje zahvaćaju mijelinsku ovojnicu usporavaju provođenje živčanih impulsa i obično ne uzrokuju nastanak simptoma, ali se smatra da su odgovorne za nastanak opće slabosti na koju se često bolesnici žale.

Opisane promjene mijelinske ovojnice uzrokuju nastanak simptoma MS-e kao što su npr. slabost ili trnjenje ruke ili noge, ili pak smetnje vida. Na isti način može u aksonima nastati ”kratak spoj” što će uzrokovati nastanak različitih, čudnih senzacija (npr. iskrice ili bljeskovi u vidnom polju), pa čak i osjeta boli. Iz ovog proizlazi da simptomi MS-e ovise o mjestu zahvaćanja i jakosti upale mijelinske ovojnice aksona. To je razlog zbog čega su simptomi MS-e toliko različiti i zašto ih je teško predvidjeti. Budući da mozak i leđna moždina imaju velik rezervni kapacitet, mnoga područja upale mijelinske ovojnice neće dati nikakvih simptoma. Na mjestima nestanka mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza, plak ili lezij

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
173741

Powered by Blogger.ba